Friday, April 25, 2014

ATASI MASALAH MIGRAINE

MASALAH MIGRAIN YANG KERAP?






APA ITU PENYAKIT MIGRAINE? 

Ialah sejenis penyakit kepala yang kronik. Mangsa migrain selalunya tidak mampu menjalankan tugas seharian, malah ada yang tidak boleh makan, minum dan hanya menghabiskan masa di bilik tidur. Kira-kira 12 peratus daripada golongan dewasa di negara ini menghidap migrain dan sebahagian besar daripada mangsa adalah wanita yang masih didatangi haid. Apabila mengalami migrain, pesakit biasanya mengalami sakit kepala yang teruk. Punca sebenar penyakit ini masih belum diketahui sehingga kini. Bagaimanapun, pakar perubatan berpendapat faktor genetik atau baka adalah salah satu penyebab migrain.

Di kalangan kanak-kanak dan orang tua, khususnya yang berusia 55 tahun ke atas, sakit kepala yang dialami mungkin bukan disebabkan migrain, sebaliknya berpunca daripada penyakit lain yang lebih serius. Migrain juga sering dikaitkan dengan pengambilan banyak coklat, keju dan minuman keras. Malah, ada yang mengatakan tekanan perasaan sama ada di rumah ataupun pejabat juga boleh menyebabkan migrain.

Migrain terbahagi kepada dua jenis iaitu migrain yang wujud bersama aura dan migrain tanpa aura. Aura ialah perasaan ataupun fenomena yang subjektif dialami individu sebelum mendapat serangan penyakit. Pesakit migrain dengan aura mengalami pelbagai gejala seperti pandangan menjadi kabur dan nampak garisan seperti zig-zag ataupun gelombang seperti situasi yang dialami apabila berada di tengah jalan dalam cuaca panas terik. Kadangkala, penglihatan pesakit juga terhalang dan keadaan menjadi lebih teruk apabila pesakit tidak dapat melihat buat sementara waktu. Keadaan ini dikenali sebagai skotoma. Pesakit juga ada kalanya mengalami kebas sebelah tangan ataupun lemah anggota badan, terutama kaki dan tangan. Aura selalunya berlaku dalam tempoh beberapa minit hingga satu jam. Pesakit kadangkala mendapat migrain selepas satu hari mengalami aura. Bagaimanapun, ada juga pesakit yang tidak mengalami aura dan terus mendapat migrain.




Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)


Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.


Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.


Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.


B Complex

Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitkan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang mograin, tapi juga mencegah penyakit-penyakit lain seperti depresi, strok dan sebagainya.

Kesimpulannya, sakit migrain akan menjejaskan kehidupan seharian kita dan ia mampu membawa kesan yang amat besar kepada kita seperti pelajaran, kerjaya dan lain-lain. Jika tidak diubati apabila dikesan, ia akan menjadi teruk dan susah diubati pada masa yang akan datang. Jadi, tindakan sewajar perlu diambil sebelum sakit migrain menjadi lebih teruk dan merbahaya. 



                                  

EMAIL : norliyanaazmi@gmail.com
Fanpage : vitamin4u4me

free consultant  diberikan untuk anda dan yg terbaik.

CARA ORDER:
  1. call/sms/pm by facebook/by email
  2. Order produk anda dan cerita masalah anda supaya dapat saya sesuaikan untuk anda.
  3. dah decided yang mana yang sesuai
  4. Bank in ke account yg saya akan berikan.
  5. Selepas bank in , sila sent ur name, alamat dan no.hp untuk penghantaran JIKA melalui pos atau jika anda ingin C.O.D yang berhampiran dengan kawasan saya. Saya akan hantar terus ke rumah anda.

Saturday, April 5, 2014

KALSIUM TERBAIK DARIPADA OSTEMATRIX

OSTEMATRIX SHAKLEE
Kalsium Shaklee Ostematrix adalah Kalsium Terbaik di Malaysia

Assalamualaikum W.B.T

Disini saya nak share apa kelebihan ostematrix shaklee dan apa yang hebatnya SUPPLEMENT ini berbanding dengan produk yang lain. Bukanlah kata produk lain tak bagus. Cuma masing2 ada kelebihan betul tak? dan pilihan anda sndiri utk menentukan mana yang bagus untuk kesihatan anda. GOOD FOR U GOOD FOR ME. :-)
Okiess, jom kita sama2 mengetahui apa kelebihan OSTEMATRIX Shaklee ini


Kalsium Shaklee Ostematrix adalah Kalsium Terbaik di Malaysia

Ostematrix Bukan Sekadar Kalsium. Banyak kelebihan yang mungkin anda belum ketahui.



KELEBIHAN OSTEMATRIX SHAKLEE

  1. Menguatkan tulang, kuku, gigi dan sistem saraf. 
  2. Ia juga boleh membantu merawat tulang retak, kuku rapuh, eczema, kekejangan dan gusi berdarah. 
  3. Membantu mengatasi kekejangan dan kebas-kebas. Pengambilan OsteMatrix sebelum tidur dapat membantu mengurangkan kebas-kebas, kejang, sakit sendi dan juga artristis. 
  4. Mengurangkan stress, di mana OsteMatrix membantu mengimbangi tekanan darah, menenangkan saraf, menggalakkan tidur lena dan membantu mood swing serta sakit kepala. 
  5. Mengurangkan masalah haid. Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak, ia akan meringankan sakit semasa waktu haid dan membantu pembuangan air kecil. 
  6. Membantu mengurangkan hiperaktiviti perut dan masalah gastrik. 
  7. Membantu atlet sukan, membekalkan kalsium dan mineral penting dalam tubuh. Justeru, pergerakan dan aktiviti lasak dapat dilakukan dengan selesa dan mudah.
  8. Mengatasi masalah sembelit.
  9. Membantu mengurangkan masalah sakit belakang.




























INFO TAMBAHAN

Kalsium sahaja tidak mencukupi 

Negara Amerika Syarikat merupakan kadar tertinggi dalam penggunaan tenusu dan pengambilan kalsium, namun mereka merupakan kadar tertinggi dalam osteoporosis.

Bayangkan kalsium sebagai batu-bata dalam proses pembinaan tulang-temulang yang kuat dan sihat. Batu-bata ini akan lebih kuat dan lebih seimbang jika digabungkan bersama mortar. Mortar mengandungi vitamin D, magnesium, boron, zink, tembaga dan mangan.

Dengan gabungan nutrisi ini, kalsium mendapat sokongan yang diperlukan untuk membina tulang yang kuat ketika anda muda serta meminimumkan kereputan tulang ketika anda tua.


Pengambilan hanya dua kaplet OsteMatrix sahaja berupaya menghasilkan peningkatan ketara dari segi statistik dalam paras kalsium darah yang disukat dalam suatu tempoh 12 jam. Bagi membolehkan badan kita menggunakan kalsium untuk membina dan memelihara kekuatan tulang, kalsium perlulah diserap terlebih dahulu.

*** Pengambilan kalsium sepanjang hayat juga diet yang seimbang serta senaman yang teratur berupaya mengurangkan risiko osteoporosis. 


EMAIL : norliyanaazmi@gmail.com
Fanpage : vitamin4u4me

free consultant  diberikan untuk anda dan yg terbaik.

CARA ORDER:
  1. call/sms/pm by facebook/by email
  2. Order produk anda dan cerita masalah anda supaya dapat saya sesuaikan untuk anda.
  3. dah decided yang mana yang sesuai
  4. Bank in ke account yg saya akan berikan.
  5. Selepas bank in , sila sent ur name, alamat dan no.hp untuk penghantaran JIKA melalui pos atau jika anda ingin C.O.D yang berhampiran dengan kawasan saya. Saya akan hantar terus ke rumah anda.

Tuesday, March 25, 2014

MASALAH HAID TIDAK TERATUR ATAU MASALAH KESUBURAN

GLA COMPLEX

GLA Complex atau lebih dikenali dengan 'EPO Shaklee' dihasilkan daripada minyak bunga borage, ekstrak biji bunga matahari & vitamin E semulajadi yang mengandungi Gamma-Linelonik Asid (GLA) yang lebih tinggi berbanding mana-mana produk EPO di pasaran.

GLA Complex Shaklee mampu membantu menyelesaikan & mengurangkan simptom-simptom akibat masalah-masalah kesihatan wanita mahupun lelaki. GLA COMPLEX berfungsi menstabilkan hormon dan sangat baik diambil oleh wanita; ia menjaga dalaman dan kesannya, sangat baik. 
Tahukah anda tentang kebaikan GLA ini? 
GLA·atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita.Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.


Apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni
1.      Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
2.      Membantu meningkatkan kesuburan
3.      Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
4.      Membantu dalam menangani menopous
5.      Menguatkan kuku dan rambut
6.      Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
7.      Membantu menangani ekzema
8.      Menghilangkan jeragat
9.      Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
10. Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
11. Menguatkan imuniti tubuh
12. Memperlahankan proses penuaan
13. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
14. Mengawal kencing manis dan darah tinggi
15. Mengawal kolesterol
16. Untuk fungsi saraf


GLA dikatakan membantu mengurangkan keradangan yang biasa dalam sindrom pra-haid(PMS), arthritis rhematoid dan eczema. Selain itu GLA membantu mengurangkan sakit dan kebas yang berkaitan dengan masalah kencing manis. GLA juga dikatakan dapat membantu mengawal kencing manis (jenis 2) dengan membaiki kadar insulin & kolesterol. GLA juga membantu dalam menyingkirkan lebihan berat badan terutama bagi yang ingin mengurangkan berat badan.


CARA PENGAMBILAN

2 BIJI SEKALI SEHARI SELEPAS MAKAN MENGIKUT KESESUAIAN
KUANTITI 1 BOTOL 60 BIJI

PERTANYAAN/TEMPAHAN BOLEH TERUS MENGHUBUNGI ;
0133550394 

Search @ FB : epal.hijau.9 (Liyana Azmi)
Fanpages : Vitamin4u4me
Email : norliyanaazmi@gmail.com

KONSULTASI PERCUMA DAN BERTERUSAN DIBERIKAN SELEPAS PEMBELIAN.

Tuesday, February 18, 2014

Cara mengatasi masalah buasir dengan Shaklee

Assalamualaikum w.b.t 
Hari Ini di blog CikEpalHijau nak share pasal SHAKLEE, apa yang kita perlukan untuk kekal sihat dan cara untuk mengurangi masalah yang kita hadapi, atau mencegah sebelum merawat atau atasi pada peringkat awal sebelum keperingkat yang teruk.
My blog kali ini saya nak share APA ITU BUASIR?
BAGAIMANA IA BERLAKU?
PUNCA?
TANDA-TANDA AWAL BUASIR?
DAN DIAKHIRI
BAGAIMANA CARA UNTUK MENGURANGKAN, MENGATASI SEBELUM KEPERINGKAT LEBIH TERUK 
DENGAN PENGAMBILAN PRODUK SHAKLEE YANG DICADANGKAN?
SHAKLEE 100% DARIPADA TUMBUHAN SEMULAJADI DAN  MESRA ALAM
100% DIJAMIN HALAL
DISAHKAN OLEH KKM


Apa itu buasir?

Buasir atau hemoroid adalah pembengkakan pada salur darah vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ia meng­ganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah. 

Buasir terjadi disebab­kan tekanan dalam darah di bahagian rektum terlalu tinggi, menyebabkan dinding vena meregang atau ‘memberi’ dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah, terutamanya ketika meneran apabila membuang air besar.



Simptom Buasir?

1- Rasa sakit berdenyut-denyut pada bahagian dubur.
2- Rasa gatal pada bahagian dubur
3- Pendarahan selepas dan sebelum membuang air besar
4- Rasa kepanasan pada bahagian dubur
5- Rasa tidak selesa pada bahagian dubur apabila berdiri atau duduk terlalu lama

Siapa yang terdedah dengan masalah penyakit Buasir?

* Cirit-birit yang kronik dan sembelit yang ketara dan kerap
* Batuk yang teruk
* Kurang mengambil makanan yang berserat seperti buah-buahan dan sayuran
* Duduk pada mangkuk tandas terlalu lama
* Mereka yang berkait rapat dengan masalah kegemukan dan obesiti
* Wanita dalam pantang yang baru melahirkan anak. Ini kerana tidak menjaga pemakanan sepanjang tempoh berpantang
* Wanita hamil kerana tekanan pada salur darah pada kawasan dubur sehingga menyebabkan sembelit


Antara penyebab Buasir;- 
http://www.hmetro.com.my/articles/Rawatanbuasir/Article

Menurutnya, antara penyebab lazim buasir ialah tidak cukup minum air dan pengambilan makanan yang kurang serat.

Selain itu, terlalu kerap mengangkat barangan berat juga menyebabkan individu berkenaan berisiko tinggi untuk mengalami buasir kerana tekanan dialami di bahagian dubur apabila melakukannya amat tinggi.

“Amalan duduk terlalu lama ketika membuang air besar juga tidak digalakkan dan kebiasaannya individu berkenaan berkemungkinan me­ngalami masalah buasir tahap tiga atau empat untuk jangka masa lama tanpa sebarang rawatan khusus.

“Jangan tahan atau bertang­guh-tangguh untuk buang air besar. Apabila ‘keinginan’ itu datang, segeralah menyahut ‘panggilan’ itu,” katanya. (DR.YUNUS)



SET CADANGAN UNTUK MEMBANTU ANDA 

SET BUASIR



ü OSTEMATRIX : bantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.

ü OMEGA GUARD : Baik untuk sendi dan otot. Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi, omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.


ü ZINC COMPLEX : Disarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. zinc complex  membantu menyembuhkan luka di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.


NAMA PRODUK
CARA PENGAMBILAN
BIL KUANTITI &
KETAHANAN PENGAMBILAN
OSTEMATRIX
4 BIJI SEBELUM TIDUR
120 BIJI (1 BULAN)
OMEGA GUARD
1 BIJI SELEPAS LUNCH
90 BIJI   (3 BULAN)
ZINC COMPLEX
1 BIJI SEBELUM BREAKFAST
120 BIJI (4 BULAN)


PERTANYAAN/TEMPAHAN BOLEH TERUS MENGHUBUNGI ;
0133550394 

Search @ FB : epal.hijau.9 (Liyana Azmi)
Fanpages : Vitamin4u4me
Email : norliyanaazmi@gmail.com

KONSULTASI PERCUMA DAN BERTERUSAN DIBERIKAN SELEPAS PEMBELIAN.

Sunday, February 9, 2014

Kenali Vitamin B yang Hebat...

Assalamualaikum


Kali ini, post saya berkenaan dengan Vitamin B,Mungkin dikalangan anda masih belum mengetahui setiap fungsi dan sumber2 dari vitamin B., Untuk pengetahuan anda Vitamin B complex  terdapat 8 jenis iaitu seperti dalam jadual berikut;  


VITAMIN B COMPLEX (8 JENIS  iaitu Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 dan B12)
BIL.
NAMA VITAMIN B
FUNGSI-FUNGSI
SUMBER
1
Vitamin B1 (Tiamin)
Mengubah zat karbohidrat dalam makanan menjadi energi.
 Nasi, roti, cereal, tepung gandum, makanan laut seperti udang, kerang.
2
Vitamin B2 (Riboflavin)
Menjaga kesihatan mata dan kulit.
 Susu , keju, ayam, brokoli, bayam, cendawan
3
Vitamin B3 (Niacin)
Untuk kesihatan kulit, meningkatkan nafsu makan, memperbaiki system pencernaan serta membantu mengubah makanan menjadi energi.
Padi-padian, kekacang, daging sapi, cendawan(jamur)
4
Vitamin B5 (Pantothenic Acid)
Berama-sama dengan jenis vitamin B lainnya, vitamin B5 berguna dalam proses pemecahan lemak , protein, karbohidrat menjadi energi.  Manfaat lainnya adalah untuk pembentukan sel darah merah dan membuat vitamin D.
 Ayam, ikan sardine, avocado, tembikai(watermelon)
5
Vitamin B6 (Piridoksin/Pyridoxin)
Diperlukan dalam proses asam amino dan lemak.
Daging, ikan, sapi, kentang, tomato, pisang, buah yang berwarna unggu dan sayuran hijau.
6
Vitamin B7 (Biotin)
Membantu dalam proses pemecahan lemak, protein menjadi energi yang akan digunakan oleh tubuh.
Daging ikan salmon, telur, susu, bijirin, pisang dan kacang tanah.

7
Vitamin B9 (Folat/Folic Asid)
Bertugas agar sel-sel pada tubuh berkembang dengan benar, membentuk sel darah merah dan mencegah kerosakan safar pada janin.
 Susu dan produk drpd susu,hati, melon dan sayuran berdaun hijau
8
Vitamin B12 (Kobalamin/Cobalamin)
Mengubah karbohidrat, protein dan lemak menjadi energi, menjaga sel darah merah tetap sihat, melindungi sel saraf, mencegah penyakit jantung, dan mencegah penyusutan itak yang dapat menyebabkan daya ingatan menurun.
Daging lembu, daging ikan, hati, telur, susu, soya dan rumput laut.

Untuk mendapatkan sumber dari Vitamin B complex, anda boleh dapati  daripada B Complex Shaklee seperti gambar dibawah; kenapa anda perlukan dari badan anda. ini kerana dalam 1 hari kita belum tahu cukup atau tidak B complex yang diperlukan dalam badan kita jadi memerlukan vitamin dan mineral untuk mengekalkan kesihatan.


B-Complex
KELEBIHAN B COMPLEX SECARA UMUM

1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
6. Mencegah stress.
7. Menguatkan antibodi tubuh.
8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
11. Mencegah anemia.

KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK

1. Merangsang pertumbuhan.
2. Meningkatkan kemampuan berfikir.
3. Memberikan tambahan tenaga.

KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA

1. Menambah tenaga.
2. Mengurangkan stress.
3. Melambatkan proses uban di rambut.
4. Membantu meningkatkan konsentrasi.
  

KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG

1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).

Untuk ibu-ibu ada perancangan untuk hamil, dicadangkan pengambilan B complex 3-6bulan sebelum hamil.



 PERTANYAAN/TEMPAHAN BOLEH TERUS MENGHUBUNGI ;
0133550394 

Search @ FB : epal.hijau.9 (Liyana Azmi)
Fanpages : Vitamin4u4me
Email : norliyanaazmi@gmail.com

KONSULTASI PERCUMA DAN BERTERUSAN DIBERIKAN SELEPAS PEMBELIAN.



Tuesday, February 4, 2014

Cara menurunkan berat badan dengan Shaklee

BAKAR, BUANG & BINA

Assalamualaikum

SLIMMING SET (SET KURUS DENGAN CARA SIHAT)


Actually slimming set ini, ada juga untuk set budget, iaitu Lecithin + Alfafa . Kalau nak lagi ok add on Cinch Shake. Ikut pada budget individu sendiri. Setiap 1 dalam set ini mempunyai kelebihannya tersendiri. One more thing sebelum saya list setiap kebaikan tu, saya ingin memberi satu perkara. Ok, semua orang nak kurus nak cantik but ingin saya beritahu Slimming Set ini sebagai pelengkap nutrisi dalam badan kita dan juga membantu kita ketika kita diet. Kadang2 tanpa kita sedar, kita tidak mengamal diet yang seimbang. Kerana apa? cara pengambilan makanan harian kita. Nak diet tapi semua nak telan dan tahan makan, x exercise.. Pastu bila x kurus, salahkan produk yang anda ambil. ITU adalah SALAH jgn menyalahkan orang lain. sbb ia berpunca daripada kita sndiri. Apa yang penting, kita harus berusaha, yakin dan mesti ada target .. Hehehehe.. nak kurus msti kena sihat jugak.. bukan kurus tapi xsihat.. btul x??. Okla, xnak la celoteh byk,  meh saya nak share RINGKASAN kebaikan setiap 1 dalam slimming set ini.




Lechitin

  • Memecahkan lemak, menurunka paras kolestrol terutama kolestrol jahat
Alfafa
  • Bertindak sebagai fiber yang membawa keluar lemak-lemak yang sudah dipecahkan oleh lechitin.
Herblax
  • Detok usus, pengambilan Herb-lax sebelum memulakan pengambilan apa-apa vitamin akan memudahkan penyerapan vitamin.
Cinch Shake
  • Protein sihat sebagai MEAL replacement.
  • Menjaga, membina otot, elak kulit gelebeh.


TIPS TAMBAHAN
JANGAN ABAIKAN MINUM AIR KOSONG MINUM SEKURANG2NYA 2LITER SEHARI


KERANA APA???

Air berperanan penting bagi melancarkan pembuangan toksin dari badan dan membolehkan penyerapan nutrien secara optimum daripada vitamin oleh badan.



PERTANYAAN/TEMPAHAN BOLEH TERUS MENGHUBUNGI ;
0133550394 

Search @ FB : epal.hijau.9 (Liyana Azmi)
Fanpages : Vitamin4u4me
Email : norliyanaazmi@gmail.com

KONSULTASI PERCUMA DAN BERTERUSAN DIBERIKAN SELEPAS PEMBELIAN.




JADI AHLI SHAKLEE

Assalamualaikum w.b.t

Post kali ini, bagaimana ingin menyertai Shaklee  dan bagaimana cara register ? ape perlu buat?

Ia hanya bermodalkan rm75 sahaja sekali seumur hidup dan terdapat
starter kits 

bagaimana caranya?
Whatsapp/ pm : 0133550394 (liyana)
email : norliyanazmi@gmail.com

saya akan bantu untuk daftar anda sebagai 
Ahli Shaklee.


Kelebihan menjadi ahli shaklee
  1. Bonus bulanan (Banyak sale lagi byk bonus anda dapat)
  2. Dapat Harga Ahli  (dapat untung drpd jualan dan dapat bonus lagi) best x??? best bukan.
  3. Anda tidak akan keseorangan. anda akan dibimbing oleh Ahli Shaklee yang hebat. Hanya dengan perlu ada smartphone. Online fb. wow.. so, gunakan kemudahan yang canggih.  Ape2 kemusykilan  anda akan terjawab.
  4. Keistimewaan lain, anda boleh dpt knowledge ilmu kesihatan dengan sendirinya.




Dengan shaklee anda boleh menjana pendapatan dirumah dan dimana2 anda berada. Dengan kemudahan dan teknologi moden yang semakin maju seperti;

  • smartphone - anda boleh online dimana-mana dengan pakej internet yang smudah dan murah. Ia sangat menjimatkan dan xperlu topup. xperlu pikir kredit. xde kredit pun ada masih boleh online .. btl x? sbb skrg semua org menggunakan sosial network seperti whatsApp dan Wechat sebagaimana hubungan antara kita dan customer atau dgn kawan2 kita.
  • Laptop /notebook.



so, apa tunggu lagi? x rugi join shaklee

anda business, anda dapat ilmu , anda sihat




Monday, February 3, 2014

LARANGAN SEMASA PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE

Assalamualaikum w.b.t

Hari ini yana ingin share yang sangat penting semasa pengambilan vitamin shaklee. Larangan semasa pengambilan. Bukan sesuka hati je dan main langgar je  nak makan tanpa mengetahui apa perkara larangan semasa pengambilan. Mana nak ada kesan pada tubuh kita. Displin dan ape tubuh badan kita perlukan. InshaALLAH jika kita usaha dan yakin ia akan berhasil. 



  1. Jangan makan alfafa bersama-bersama vitamin E kerana ia boleh menganggu penyerapan Alfafa.
  2. Alfafa dan vitamin e  tidak disaranan kepada ibu mengandung kerana boleh menyebabkan risiko keguguran diawal kehamilan.
  3. Vitamin E tidak boleh diambil serentak dengan GLA Complex kerana ia boleh ganggu penyerapan nutrisi kedua-duanya
  4. Jangan ambil supplement Zat besi (Iron) bersama-sama ostematrix kerana menggangu penyerapan kalsium. Antaranya supplement yang terdapat Zat besi (iron) ialah vitalea,ia tidak boleh diambil sekaligus ia bertujuan mengelakkan gangguan penyerapan di antara keduanya. 
  5. Jangan mengambil supplement bersama minuman berkafein kerana ia akan mengurangkan kadar penyerapan yang baik. dan secara effection. Kalau nak minum juga, minum 1/2 jam sebelum atau selepas pengambilan supplement tapi tidak digalakkan.
  6. Pengambilan vitamin disarankan pada waktu selepas makan bagi membantu kadar penyerapan yang baik. Dinasihatkan ambil kadar vitamin dan mineral yang telah dicadangkan terutama vitamin yang larut dalam lemak, kerana pengambilan yang berlebihan akan mengundang bahaya dalam badan kita dan boleh menjadi toksik.
  7. Zinc pulak, disarankan sebelum sarapan/pagiIni kerana dalam proses pencernaan yang normal, zink akan dimusnahkan,dikeluarkan dan mengikat dirinya dengan bahan lain. Pengambilan Zink selepas makan (terutamanya roti dan susu) akan menurunkan potensi zink sehingga 1mg untuk setiap 15mg zinc yang anda telan.
  8. Jangan  makan ubat doktor dan vitamin secara serentak kerana ia boleh menimbulkan kecelaruan dalam tubuh. Tubuh pening nak serap mana dulu vitamin ke ubat? bila berlaku begitu mungkin tidak berkesan untuk tubuh anda dan boleh menyebabkan gangguan pada penyerapan yang baik untuk kedua-duanya. sekiranya anda mengambil  vitamin dan ubat, jarakkan pengambilan ubat atau vitamin 2 @ 3 jam.   Jika anda ambil sebarang supplement selepas rasa ok.  jangan abaikan ubat doktor. Ubat doktor kena teruskan ok TAPI cara anda bagaimana manage pengambilan ubat doktor dan supplement.


NOTE
Bagi individu yang mengalamai masalah kesihatan dan supplement yang tidak boleh diambil oleh individu ini seperti berikut ;

  1. Pesakit SLE/LUPUS = Alfafa complex
  2. Penghidap Talasemia = Vitalea



PERTANYAAN/TEMPAHAN BOLEH TERUS MENGHUBUNGI ;
0133550394 

Search @ FB : epal.hijau.9 (Liyana Azmi)
Fanpages : Vitamin4u4me
Email : norliyanaazmi@gmail.com

KONSULTASI PERCUMA DAN BERTERUSAN DIBERIKAN SELEPAS PEMBELIAN.